fbpx
BloggMatnyttigtNy personal – bra att tänka på vid anställning

Ny personal – bra att tänka på vid anställning

Står ni i företaget inför rekrytering av ny personal? Här listar vi några viktiga saker att tänka på inför processen.

Skriv ett tydligt anställningsavtal

Anställningsavtalet är en viktig del av anställningen och en bra grund för både personal och arbetsgivare. Den innehåller grundläggande information om tjänsten och villkor som gäller på arbetsplatsen.

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) ska det senast en månad efter påbörjad anställning ha skickats ut skriftlig information om alla villkor som är av väsentlig betydelse. Försök som arbetsgivare att ha detta färdigt till anställningen börjar, för båda parters skull.

Tänk på att även muntliga avtal gäller, men om en tvist uppstår är det väldigt svårt att visa på vad som är överenskommet om inget tydligt skriftligt avtal finns signerat. Ju tydligare avtalet är, desto bättre!

Vad bör anställningsavtalet minst innehålla?

  • Arbetsgivarens och arbetstagarens namn, person-/organisationsnummer samt adress

  • Arbetsuppgifter och yrkesbenämning/titel

  • Arbetsplats

  • Anställningsform

  • Arbetstid per vecka

  • Tillträdesdag

  • Lön och övriga förmåner

  • Villkor för semester

  • Eventuellt tillämpat kollektivavtal

Enkel och engagerande onboarding

Se till att ha er onboarding strukturerad och redo för er nya personal. Detta gäller allt från beställning av material som datorer, telefoner och kläder till inloggningar och manualer till era interna system. Det bästa sättet för er som arbetsgivare att ge ett gott första intryck är att visa att ni har koll på läget och är förberedda.

Förbered även ett par dagar av jobb med en “handledare”, någon att följa och lära av den första tiden. Använd gärna er av tidigare faktiska fall som är typiska för er vardag och träna på dessa. Oavsett vilken produkten/tjänsten är som ni erbjuder, låt personen lära sig det utan och innan. Låt hen även sätta sig in i er verksamhet direkt och förstå vilka mål ni strävar mot och varför. Med kunskap och insikt kommer motivation och laganda!

Ha koll på ert personalsystem

Slutligen bör ni se till att ert personalsystem har plats för den nyanställde, så att registreringen där inte halkar efter och att den anställde direkt kan börja registrera sin arbetstid. Finns det redan en profil inlagd i personalsystemet kan ni även enkelt förbereda ett schema till personen.

Använder ni er av Timetjek hjälper vi er givetvis att se till att processen blir smärtfri och vi ser till att information finns inne i tid, att personalsidan finns tillgänglig på startdatum samt hjälper med upplärning av systemet om ni skulle känna er det minsta osäkra. Det behövs inte många anställda för att märka av nyttan av att ha vårt personalsystem!

Skapa ett konto idag och prova själv kostnadsfritt i 14 dagar!

Viktigt att tänka på vid anställning av ny personal
Timetjek hjälper dig vid anställning av ny personal!

Redo? Kom igång idag!

Prova alla våra funktioner gratis i 14 dagar, välj sedan prispaket eller fortsätt tidrapportera gratis för alltid.