fbpx
BloggMatnyttigtElstöd – Glöm inte att ansöka

Elstöd – Glöm inte att ansöka

Den 30:e maj öppnade Skatteverket tillsammans med Riksdagen upp möjligheten för företag inom elområde 3 och 4 att ansöka om ett elstöd, som en hjälp för alla företag som drabbats hårt av de höga elpriserna. Stödet gäller framtida kostader men beräknas utifrån den faktiska elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 – 30 september 2022. Detta har hittills bara nyttjats av ungefär en tredjedel av det förväntade antalet. Till och med idag har Skatteverket betalat ut över 11,7 miljarder kronor i elstöd till drygt 81 000 företag!

Sista dagen att ansöka är 25 september!

Hur ansöker vi?

Du ansöker om elstöd i Försäkringskassans e-tjänst Ansök om elstöd till företag.
För att ansöka om elstöd kan ni först behöva en särskild ombudsroll (Elstöd företag), vilket företaget anmäler hos Skatteverket via e-tjänsten Ombud och behörigheter. Tänk på att ett ombud måste ha svenskt personnummer och svensk e-legitimation. Enligt Skatteverket själva bör ni anmäla detta snarast om det inte redan är ordnat;

“De företag som ännu inte lämnat in ansökan behöver tänka på att det kan krävas en särskild ombudsroll. Företag och organisationer som behöver ombud bör anmäla det så fort som möjligt för att hinna in med ansökan innan tjänsten stänger den 25 september”

Så stort är elstödet*

 • Företag med uttagspunkt i elområde 4 kan få 79 öre per förbrukad kilowattimme.
 • Företag med uttagspunkt i elområde 3 kan få 50 öre per förbrukad kilowattimme.


* Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen i respektive uttagspunkt
för perioden 1 oktober 2021–30 september 2022.

Vad krävs för att få elstödet

Ett företag har rätt till elstöd om följande fyra förutsättningar är uppfyllda:

 1. Företaget hade rätt att ta ut el i en uttagspunkt enligt ett avtal med ett nätföretag den 17 november 2022. Med uttagspunkt menas den punkt där en elanvändare tar ut el för förbrukning.
 2. Uttagspunkten finns i något av de två sydligaste elområdena, alltså elområdena 3 och 4.
 3. El togs ut för förbrukning i uttagspunkten någon gång under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022.
 4. Uttaget av el ger dig inte rätt till det elstöd som Försäkringskassan betalar ut enligt förordningen (2022:1872) om elstöd till konsumenter för oktober 2021–september 2022.

Läs mer om förordningen som nämns i punkt 4 här

Vem får inte elstöd?

Om företaget inte uppfyller förutsättningarna för elstöd kommer Skatteverket att avslå ansökan. Nedan följer några exempel på förutsättningar som ej berättigar stödet;

 • har skatteskulder eller andra skulder hos Kronofogden, som drivs in som allmänna mål
 • är i likvidation eller försatt i konkurs
 • hade ett elavtal med fast pris som började gälla före den 24 februari 2022 och som fortfarande gällde med samma fasta pris den 24 februari 2023, om avtalet gäller företagets hela elförbrukning
 • inte är godkänt för F-skatt och inte heller uppfyller kraven för att kunna bli godkänt för F-skatt (kraven gäller inte för vissa stiftelser och föreningar med flera)
 • är en statlig myndighet eller ett kreditinstitut eller värdepappersbolag.

Alltså- befinner ni er i elområde 3 eller 4 och ännu inte har ansökt om elstödet, gör det nu via länken nedan innan den 25 september!
Läs mer och ansök om elstöd hos Skatteverket


Redo? Kom igång idag!

Prova alla våra funktioner gratis i 14 dagar, välj sedan prispaket eller fortsätt tidrapportera gratis för alltid.