Som arbetsgivare har du en skyldighet att varje månad rapportera vissa löneuppgifter till Skatteverket. Vi får ofta frågor kring arbetsgivardeklaration och vad som ska redovisas på deklarationen. Här följer en kort sammanfattning om vad som gäller för Arbetsgivardeklaration på individnivå.
Generella uppgifter som behöver finnas med på arbetsgivardeklarationen
Deklarationen behöver till en början innehålla uppgifter om både den som lämnar uppgifterna och betalningsmottagarna i form av följande.
Namn och fullständigt person-/samordningsnummer eller organisationsnummer
Postadress
Redovisningsperiod
Vilka uppgifter är jag skyldig att deklarera?
Du som är registrerad arbetsgivare ska redovisa nedan uppgifter för varje redovisningsperiod, det vill säga varje månad en lön betalas ut.
Det händer att uppgifter blir fel och deklarationen lämnas in med felaktiga uppgifter. I de fall detta händer, ska en rättelse lämnas in till Skatteverket. Om du betalat ut för hög ersättning till anställda kan du antingen välja att justera detta på kommande löneutbetalning eller kräva att den anställda betalar tillbaka det som betalats ut för mycket, så kallat återkrav. Oavsett vilket val du väljer, ska en rättad arbetsgivardeklaration skickas in och du ser uppdaterade siffror först när Skatteverket fattat ett omprövningsbeslut.
Tänk på att vid ett återkrav ska rättelsen göras för den redovisningsperioden den felaktiga summan betalades ut. Det är endast ersättningen som skall ändras/rättas och inte skatteavdraget.
Om du är osäker vad som gäller för just ditt företag och huruvida du omfattas av ovan, in och läs på Skatteverkets sida om Arbetsgivardeklarationen här.