fbpx
BloggNyheterNya regler för personalliggare

Nya regler för personalliggare

Från och med 1 juli 2018 har regeringen beslutat att inför Personalliggare för tre nya branscher.  Dessa branscher är:

– Fordonsservice
– Livsmedels- och Tobaksgrossist
– Kropps- och Skönhetsvård

Vad som ingår i de olika branscherna?

Fordonsserviceverksamhet avser underhåll och reparation av motordrivna fordon, till exempel reparationer, lackering, tvätt, glasarbeten, rekonditionering, hjulskifte och däckservice.

Livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet avser partihandel med livsmedel, drycker och tobak.

Kropps- och skönhetsvårdsverksamhet avser behandling av en persons kropp eller omsorg om en persons yttre. Det kan handla om hudvård, manikyr, pedikyr, massage, makeup, tandblekning, tatuering och piercing, solarier och solsprayning. Åtgärder som är medicinskt betingade, kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar omfattas inte. Efter den 1 juli kommer även det som idag betecknas som frisörverksamhet att ingå i uttrycket kropps- och skönhetsvård.

Regeringen även beslutat att inför två nya regler

Företagsledare, familjemedlemmar och barn under 16 år

Innan har bl.a. företagsledare och familjemedlemmar inte behövt registrera sig på personalliggaren, men detta kommer nu att bli obligatoriskt från och med 1 juli 2018.

Du själv, företagsledare, samt även dina familjemedlemmar och barn under 16 måste föra personalliggaren. Detta gäller för den tid ni är verksamma.

Blandad verksamhet

Om man bedriver flera olika verksamheter i samma lokal, där minst en av dessa verksamheter är skyldiga att föra personalliggare ska samtliga verksamma i lokalen antecknas i personalliggaren. Detta kallas för blandad verksamhet.


Redo? Kom igång idag!

Prova alla våra funktioner gratis i 14 dagar, välj sedan prispaket eller fortsätt tidrapportera gratis för alltid.